“Нося Левски в сърцето си – да озарим пътя на паметта” 18.02.2022 г.

Днес, 18.02.2022 г. отбелязваме годишнина от смъртта на Апостола. През цялата седмица учениците от СУ „Васил Левски“ – гр. Русе бяха изправени пред различни предизвикателства. Нарисуваха портрети, картини и записаха видеоклипове в конкурса „Нося Левски в сърцето си“. Техни ментори бяха класните ръководители от начален етап, както и учителите по изобразително изкуство в прогимназиален и гимназиален етап. Писаха акростихове и синкуейн. В много класове се проведоха и викторини под надслов „Стани Левски“, свързани с живота на Дякона, подготвени от г-жа Ивелина Димитрова и г-жа Петя Михайлова. За финал се проведе факелно шествие с четири лъча от четири различни точки в квартал Дружба, като крайна точка беше паметникът на Васил Левски в двора на училището. Там г-жа Петя Михайлова отправи възпоменателно слово:

„В днешното време на световна съпричастност,  но и на малко страх, време в което слагаме на профилната снимка при поредния катаклизъм “Аз съм Париж”, “Аз съм Берлин”, “Аз съм Шарли”, ние българите още преди век избрахме да кажем “Аз съм Левски” и това с изключителна сила важи за нас – учениците и учителите от училището с името на Апостола. Защото пред нас стои едно сложно предизвикателство – да избираме Левски във всеки наш ден, с всяко наше действие, дори с помисъл. Днес честваме деня, в който смъртта на един човек, посочва смисъла на живота на останалите. Ден, който не е помен, няма тъга, а една смърт, като празник. Затова ние запалихме факли, а не свещи, защото около тях, около огъня се събира нашето племе, нашето мини общество на всички тези, които биха казали днес “Аз съм Левски”

Ръководството на училището, учители и ученици от всеки клас поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски, изричайки високо думата, синоним на героя, която ще бъде и кодът за смяна на караула на паметта.

Снимки от събитието може да видите във фейсбук страницата на училището тук.