„Моят град на бъдещето“ – STEM урок, 6. клас

Иновативен STEM урок (математика, ИТ, Човекът и природата) „Моят град на бъдещето“ се проведе в СУ „Васил Левски“, град Русе. Ученици от 6. „в“ клас под ръководството на г-жа Мария Спасова – старши учител ИИТ, „построиха“ град на бъдещето. Урокът е обобщителен за раздел „Геометрични фигури и тела“, математика, 6. клас.
Разделени на групи – „Строители“, „Градинско озеленяване“, „Доставчици“, решавайки по една математическа и една ИТ задача, учениците „построиха“ и „обслужваха“ дейността на града. Изпълнявайки задачите на своите групи, те показаха придобитите по математика и ИТ знания. Едновременно с това научиха повече за слънчевата енергия и ползата от соларните керемиди, разбраха, че добре познатият им Градински гербер всъщност е идеален пречиствател на въздуха от въглероден оксид, токсични и канцерогенни вещества, научиха повече за живота на студеноводните декоративни рибки.
Математическата задача на групите се състоеше в намиране на повърхнина или обем на конкретно геометрично тяло. ИТ задачата на група „Строители“ беше да конструират код за платка micro:bit – Компас. С негова помощ трябваше да намерят точната посока за позициониране на водния басейн, който трябва да изградят, така че целодневно водата в басейна да се запазва студена. Група „Градинско озеленяваха“ конструираха код за измерване влажността на почвата в парка. Група „Доставчици“ програмираха дрон Tello за доставяне на пратки в различни точки на града.
По време на урока учениците показаха знания и съобразителност, работиха с огромно желание, с което показаха, че граници за знанието няма.
Урокът бе представен пред преподаватели от Русенски университет „Ангел Кънчев“ и заслужено получи отлична оценка.