Посрещане на Годината на Черния воден заек

На 25.01.2023 г. в „Канев център“ за пореден път се проведе традиционната празнична програма по случай посрещането на Китайската нова година. Събитието се осъществи със съдействието на СУ „Васил Левски“-гр. Русе и Институт „Конфуций“ при ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“.

Гости на тържеството бяха доц. д-р Искра Мандова – директор от българска страна на Института, проф. д-р на педагогическите науки Пламен Легкоступ – почетен председател на Института, както и доц. доктор Полина Цончева – ръководител на катедра „Класически и източни езици“. Професор Дун Юенсин – директор от китайска страна на Институт „Конфуций“, не успя да присъства, но изпрати поздравителен адрес. Други важни гости бяха Енчо Енчев – зам.-кмет по „Хуманитарни дейности“ на Община Русе, доц. Асен Асенов – председател на Обществения съвет на СУ „Васил Левски“, а от името на Областния упрвител поздравителен адрес връчи Лилия Георгиева. 

Посетителите на „Канев център“ се потопиха в празничната атмосфера още преди началото на събитието. Красивите работилнички , представящи елементи от традиционната  китайска култура, бяха приятна изненада не само за децата, а и за техните родители.

Програмата бе открита със съвременен танц към песента „Смел“. Ученичките от 10 и 11 клас пресъздадоха красотата на китайската природа. Победителите от ежегодното състезание „Пей с мен на китайски“ – 11б клас, се представиха с песен и танц. Изпълнението им бе посрещнато с аплодисменти и усмивки на радост.

Госпожа Чай Дзямин, доброволка в СУ „Васил Левски“, участва в танц заедно със своите ученички от 8б клас, които заредиха присъстващите с прекрасно настроение. А песента, изпълнена от преподавателката, взриви залата, която се озари от светлините на телефоните. 

Традиционното китайско бойно изкуство Тайчи бе представено от ученичките от 9 и 11 клас и зрителите успяха да усетят силата и духа на този интересен елемент от китайската култура. Г-жа Дзин, подготвила възпитаничките си, изгледа с вълнение тяхното изпълнение.

Първокласниците от СУ „Васил Левски“ впечатлиха гостите с тематичната песен „Малкото зайче“. А танцът „Падащите цветя“, изпълнен от 11б клас, предизвика възхищение и възторг.

С финес и изящество момичетата от 10, 11 и 12 клас представиха  旗袍 – традиционни китайски рокли, чиито багри очароваха публиката с красотата си.

След всяко изпълнение водещите на събитието – Алкан Али от 11 б клас и госпожа Чай Дзиямин, задаваха на зрителите въпроси, свързани с китайската култура и китайския език. Най-малките показаха най-голямо желание да се включат в томболата и да получат награди.

Празничната програма завърши с танца на Дракона – символ на доброто, на силата, на смелостта. Със своето изпълнение ученичките от 8 б клас сякаш пренесоха присъстващите в древността, когато в Китай Драконът е бил олицетворение и на надеждата.

С надежда за бъдещи срещи с китайската култура се разделиха участниците и гостите на празничното събитие.