По майски пъстро в часовете по история и цивилизации

Май месец започна  с участието на наградените от предходния месец  творби и участници от различни конкурси в кръгла маса в СУПНЕ „ Фридрих Шилер“. С насълзени очи от съпреживяването в своите творби дванадесетокласничките Моника Йорданова и Владимира Недялкова представиха пред публика мислите си в проза , а единадесетокласничките Анита Конова и Анна Бонева представиха своите отличени есета от конкурса на ВТУ“ Св. Св. Кирил и Методий“ „ Пространство и време“.

По вълнуващ и завладяващ начин продължи месеца.   Гост на нашето училище, в навечерието на 6 май, беше курсант младши сержант Велко Велков, завършил средното си образование в  нашето училище, който изнесе един урок по чест, достойнство, морал и патриотизъм! В тази емоционална среща, настоящите възпитаници се запознаха със задачите, които стоят пред  българската армия , със специалностите и обучението във Висше военновъздушно училище „ Георги Бенковски“.  От името  на ръководството , преподавателите и учениците , благодарим на Велко Велков и се надяваме и други наши възпитаници се върнат обратно в училище, за да разкажат за своя път след гимназията.

С емоция, увереност , знания и хъс беше изпълнен и деня, в който нашите момичета се представиха на „ Китайския езиков мост, който се проведе във Велико Търново. Аплодисменти за Александра от 11 Б, Анна от 9Б и Рая 8 б , както и за техните учители по китайски език!

В същия ден, на същото място Велико Търново се проведе и традиционното състезание по история „ На лов за история“ , под мотото „ Опознай родната история, за да я обикнеш“. След същото такова състезание в Русе и Пловдив и ентусиазма, който носят със себе си учениците, докосвайки се до историята, тази игра вече се  превръща в традиция  за 10 поредна година .  В шеметна надпревара учениците от 9 А и 9 В , търсиха следите на Второто българско царство , Възраждането и новата българска история. Посещавайки паметните места, за миг дори забравяха , че играта има състезателен характер, спираха   пред гроба на Калоян и свеждаха глави, а  чувството  на гордост, което ги обземаше пред монуманта на Асеневци и „ Майка България“спираше сякаш стрелките на часовниците.

На 23 май се състоя традиционното състезание на областно ниво „ Русезнание“. В него с интересни проучвания чрез презентации се представиха Димитър и Даниел  от 9 В клас, презентация посветена на етапите в архитектурата на Русе , а Едже от същия клас представи вълнуващата и докосваща тема за любовта в презентацията „ Кървавата русенска сватба“. Алберто от 9 В направи проучване за русенските училища  и учителите от Възраждането и  началото на XIX в, като изля мислите си в историческо есе. И отново имаме победител в това състезание и това е Алекс Миткова от 9 А клас, чието историческо есе бе посветено на една от емблематичните събития на Русе , Русенската Търла и развлеченията на русенци в началото на века! Аплодисменти ,Алекс! Браво за смелостта и на другите участници!

Надяваме се следващия месец да е още по лятно и цветно, за да кажем в края на годината убедено Historia est magistra vitae. – Историята е учителката на живота.