Китайски езиков мост- 2022 г.

На 14 май 2022г. се проведе 15-ото Международно състезание „Китайски езиков мост за ученици“.

Състезанието бе открито от посланика на Китайката народна република – Н. Пр. г-н Дун Сяоздюн. На състезанието присъстваха заместник-ректорът по международната дейност на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. д-р Димитър Димитров, който поздрави всички гости и участници в състезанието от името на академичното ръководство и специално от името на ректора проф. д-р Христо Бонджолов. Официални гости бяха още проф. д-р Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет, доц. д-р Искра Мандова, директор на Институт „Конфуций“, г-н Нейко Генчев, заместник-кмет на Община Велико Търново.

Най-голямо беше вълнението на участниците – главните герои на това състезание.

Това са ученици, които изучават китайски език. Подготовката за самото състезание започва месеци преди това. Участниците, които представиха нашето училище бяха избрани чрез предварителен  вътрешен кръг от учителите по китайски език. Това са:  Александра Йорданова – 11б клас, Анна Пенчева – 9б клас и Рая Попова – 8б клас. Състезанието се проведе в три кръга. Първият е писмен тест, на който се отговаря на въпроси свързани с граматика, история, география и китайската култура. Вторият етап е представяне на реч на китайски език и трети кръг, където учениците представят талант. Талантите и на трите ни участнички бяха прекрасни. Александра представи тайчи с интересна и разчупена хореография. Анна танцува, а Рая изпълни прекрасно песен на китайски език, с която развълнува всички в залата.

Участниците спечелили 1 и 2 място ще представят България на финалите в Китай- пожелаваме им успех!

Александра Йорданова спечели 3 място, като грабна журито с уникален талант, който й донесе и награда за „Най-впечатляващ талант“, както и стипендия за 1 семестър в китайски университет.  Пето място зае Рая, която е едва 8 клас и показа завидни познания, силен дух и упоритост. Сред 12-те участници, осмо място бе присъдено на Ани. Много динамично и оспорвано състезание, както всяка година, но пък си заслужаваше да видим нашите ученици на сцената на такъв голям форум. Освен участниците, момичетата от 10б клас изпълниха впечатляващ китайски танц. Всички се справиха блестящо и можем само да се гордеем с постигнатото, защото конкуренцията беше голяма.

Благодарим Ви прекрасни деца! Гордеем се с вас!