Китайска нова година

На 5 февруари 2019 г. настъпи Китайската Нова година, а СУ„Васил Левски” гр. Русе с любезното съдействие на Институт Конфуций гр. Велико Търново и Канев център, отбелязаха събитието с приказен концерт и работилничка на 8.02.2019 г.  На празничната програма присъстваха – доц. Д-р Искра Мандова – директор от българска страна на Институт „Конфуций“ към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, доц. Д-р Полина Цончева – р-л катедра класически и източни езици – ВТУ, Галин Ганчев- директор на СУ „Васил Левски”, зам.-директорите на СУ „Васил Левски“, както и ректорът на РУ „Ангел Кънчев“.Господин Пламен Стоилов кмет на град Русе, не можа да присъства на събитието, но изпрати поздравителен букет.

Всички гости имаха възможността да се докоснат до китайските култура и изкуство. Преди началото на празничната програма се състоя китайска работилничка, която включваше направата на китайски татуировки с къна, калиграфия, игри с пръчки за хранене, изрязване на фигури от хария. Също така част от изложението бяха и изработка на китайски възел, оцветяване на маски от Пекинска опера, както и дегустация на автентична китайска храна. Учениците от СУ „Васил Левски”, изучаващи китайски език, представиха на всички част от дейностите, с които се занимават по време на обучението си. Мероприятието бе отразено и от медиите.

Публиката имаше уникалния шанс да се докосне до Китай чрез „Танцът на пауна”, песните „Любовта трябва да е откровена” и „Изгубих си кърпичката”, тайчи с ветрила, презентация на тема „Как китайците празнуват Нова година” и танцът „Жасмин”. На финала, студенти от ВТУ изпълниха „Танц на лъва”, който впечатли всички присъстващи.

Успешната празнична програмaпо случай посрещането на „Годината на Глигана” не само накара гражданите на град Русе да се почувстват горди, но задълбочи дружбата между България и Китай и подобри взаимното разбирателство в културно отношение.