Почетна грамота на външния министър на Япония за 2023 г

На 16 август в Токио бяха официално обявени носителите на почетната грамота на министъра на външните работи на Япония за 2023 година. Тя се присъжда на лица и групи с изключителни постижения в международни области, за да се признае приносът им за насърчаване на приятелството между Япония и други страни и области.

Тази година грамоти са присъдени на 187 лица и 63 групи (37 лица и 7 групи пребивават в Япония и 150 лица и 56 групи пребивават в чужбина). В списъка на наградените за популяризиране на японския език и култура е и СУ „Васил Левски“. Грамота и възпоменателен подарък (ФУРОШИКИ) ще бъдат връчени чрез посолство на Япония на директора на училището на по-късна дата.

Японски език се изучава в от СУ „Васил Левски“ от 2004 година. Към момента над 400 ученици от училището учат езика и се запознават с културата и традициите на страната. Горди сме да отбележим, че ежегодно наши ученици печелят престижни състезания на японски език. Тази година Виктория Лазарова от 9а клас завоюва първо място на Конкурс по ораторско майсторство на японски език. Виктория доказа, че невъзможни неща няма, стига човек силно да желае да ги постигне. Г-н Нарахира Хироши, извънреден и пълномощен посланик на Япония в България, определи представянето ѝ с думите “Прекрасен гладък изказ, прекрасно произношение, точно като на японец” и ѝ пожела да слуша гласа и сърцето си и един ден наистина да осъществи мечтата си и да живее в Япония.

Тони Колев от 10а клас се представи отлично на интервю за образователен обмен. Това му постижение го отвежда за един месец в Япония, където той ще учи в японско училище.  

През месец юни с много усмивки и емоции премина XI-ят Празник на японския език и култура Бункасай в СУ “Васил Левски”. Официален гост бе г-н Шинозава – съветник и заместник-ръководител на мисия в японското посолство.

Заслуга за победата на Виктория, Тони и всички ученици, изучаващи японски език, имат и техните учители – г-жа Маюми Хаяши – доброволка от Япония в училището за учебната 2022-2023 година, г-жа Йоана Кабакова и г-жа Сезел Фикретова – преподаватели по японски език.

Ръководството на СУ „Васил Левски“ благодари на министъра на външните работи на Япония за признанието и поздравяна всички учители и ученици за приносът им за насърчаване на приятелството между Япония и България и издигане авторитета на училището.