Възпитаници на СУ “Васил Левски” – Русе спечелиха призови места в състезанието за есе на тема “Аз и Китай”

为庆祝中华人民共和国成立71周年,中国驻保使馆举办了“我与中国”征文比赛。在短短几天时间内,我们收到众多投搞,从大家的文章中,我们看到保加利亚各界朋友对中国的友好和对学习中文和中国文化的热情,令我们深受鼓舞。感谢大家的积极参与!
经过认真评审,现将征文获奖人员名单公布如下。热烈祝贺各位获奖者!

Ученици от класната стая “Конфуций” в СУ „Васил Левски“ гр. Русе спечелиха награди в конкурса за есе, организиран от  на китайското посолство в България. За да се отбележи 71-годишнина от основаването на Китайската народна република, бе проведено състезание за есе на тема „Китай и аз“. Тазгодишното състезание бе много оспорвано, защото много хора от различни области в България се включиха в напреварата. Състезанието за написване на есе по повод честването на 71-ия Националния ден на КНР е разделено на китайска и чуждоезична група. Има 10 победители в китайската група и 11 победители в чуждоезична група.
    В него участваха общо седем ученици от 12 клас към класната стая „Конфуций“ в СУ „Васил Левски“. Трима от тях спечелиха награди. Фелиша Саидова спечели първа награда, Боян Българинов спечели втора награда в групата по чужди езици, а Пламена Петкова – трета награда.

 
 И тримата наградени ученици споделят в своите творби радостта от изучаване на китайски език, приятелството с китайските им преподаватели, както и спомени от летния лагер в азиатската държава.

 Фелиша Саидова, носител на първа награда, използва собствената си история, за да разкаже за всичко, което е видяла и чула по време на посещението си в Китай. Тя разказва за своите впечатления и за  приятелството отношение, което са показали китайците към нея.

    Пламена Петкова мечтае отново да отиде в Китай, за да продължи изучаването на китайски език и за да се запознае още по-задълбочено с културата на древната страна.

   СУ„Васил Левски“ – Русе има голям принос в разпространението на китайските език и култура. От 15 години в училището се изучава китайски.

От съчиненията на децата ясно личи, че те са не само приятелски настроени към Китай, но и силно мотививрани да бъдат „мостовете“ в българо-китайската друбжа.
   Въпреки ожесточената конкуренция, учениците от СУ „Васил Левски“ не само се представиха достойно, но  успяха да спечелят награди и бяха сред победителите. Това се дължи както на неуморните усилия на тези деца, така и трудолюбивите им учители.

On the occasion of the 71st anniversary of the founding of the People’s Republic of China, the Chinese Embassy organized an essay contest “Me and China”. In just a few days, we received dozens of articles, from which we see the friendliness of Bulgarian friends towards China and their enthusiasm for learning the Chinese language and Chinese culture. We are deeply moved. Thank you for your active participation!