Ученици от СУ „ Васил Левски“ – гр. Русе се включиха доброволно във възстановяването на екопътеката от хижа „Минзухар“ до Лесопарка и в първия организиран поход по нея

  На 24 и 26 септември ученици от СУ „Васил Левски“се запознаха с правилата, изискванията и начините на полагане на маркировка за извеждане на екопътека.

  Във връзка с традиционния крос-поход „Русе’ 22“, организиран от СПТД „Акудемик“, планиран за 8 октомври, учениците с ръководители Милен Йорданов, Стефка Ганева и Радина Лишева под ръководството на инструктори от „Академик“ започнаха теоретичните и практични занимания за полагане на лентова маркировка по маршрута на обновената екопътека.

   Маршрутът на  любимия  есенен крос-поход на учениците тази година включва основната част от екопътеката от хижа „Минзухар“ до района на Аязмото в Лесопарк „Липник“. 

С цел популяризиране на трасето, участниците от училището в похода се включиха в почистването му от битови отпадъци и паднала дребна дървесина, като за всички бяха осигурени ръкавици и чували. В деня на похода училището беше представено от ученици от 5е, 6д, 7а, 11б и 12б клас и техните класни ръководители Милен Йорданов, Стефка Ганева, Радина Лишева, Елена Денева и Петя Михайлова.

   Дейностите се извършват по Проект „Екопътека – аз и ти с грижа към природата“, изпълняван от Спортно – туристическо и природозащитно дружество „Академик“ с финансовата подкрепа на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и фирма „Тива ком“, като освен маркировката, ще има предупредителни и информационни табели с интересни факти и истории от местността.