Дванадесето издание на международно състезание по владеене на китайски език за ученици „Китайски езиков мост“

От 18.10 до 02.11 2019 г. се състоя Дванадесетото издание на международното състезание по владеене на китайски език за ученици „Китайски езиков мост“ в гр. Джънджоу, провинция Хънан. Провинцията, известна с манастира „Шаолин“, с невероятната си природа, с множеството си културно-исторически забележителности , с ролята си на изключително важен транспортен възел, както и с факта, че според китайците именно там е са се зародили наченките на първите китайски йероглифи, които първоначално са се изписвали върху коруби на костенурки и кости на животни и са се използвали за гадателни ритуали.

В състезанието взеха участие общо 120 ученици от 105 държави от континентите Европа, Азия, Африка Северна и Южна Америка и Океания. Участникът от България се казва Бетиже Акова Османова, ученичка от десети клас в СУ „Васил Левски“, която изучава китйски език от две години и половина. Тази година на двадесети април тя се яви на националното състезание „Китайски езиков мост“ във Велико Търново и спечели първо място. Участникът на второ място, Габриела Валентинова Ангелова, която също е ученичка от дванадесети клас в СУ „Васил Левски“, също имаше шанса да посети Китай, като наблюдател.

Състезанието беше разделено на четири кръга. Първите три дни всички участници, наблюдатели и техните ръководители посетиха най-големите забележителности в многомилионната столица- Забранения град, Великата китайска стена, Пекинският национален стадион „Птиче гнездо“, Пекинският национален център по водни спортове. Освен да създадат прекрасни спомени от тези прекрасни места, всички имаха възможността на опитат най-известното ястие в китайската кухня-„Патица по пекински“. След края на престоя в столицата започна провеждането на състезанието в град Джънджоу. Там участниците посетиха манастира „Шаолин“, училището за китайски бойни изкуства, музея на първоначалните надписи върху коруби на коснетурки и кости от времето на династия Шан, музей и парк „Жълтата река“, китайска компания за железопътно оборудване много други.

Темата на състезанието беше „Научи китайски език, за да създадеш по-добро бъдеще“. По време на церемонията по откриването на „Китайски езиков мост“ Бетиже Акова от СУ „Васил Левски“ изнесе реч от името на представителите на всички страни в Европейския съюз и още тогава направи силно впечетление на журито и всички участници. Първи кръг бе разделен на две части. Първа част-писмен изпит, които включва отговори на въпроси, свързани с китайските истоия, география, култура, традиции, кухня и други. Втора част-представяне на реч, таланат и отговори на въпроси на китайски език. След първи кръг продължиха само 30 от 120 участници-7 от Азия, 7 от Европа, 6 от Африка, 6 от Северна и Южна Америка и 4 от Океания. За съжаление, десетокласничката не успя да се класира по-напред, но представи себе си и родината си по най-достойния начин. Емоционалният заряд и чаровната усмивка, с които момичето поднесе своята реч, както и талантът й, който бе пеене на Пекинска опера, впечетлиха журито и тя получи почти максимален брой точки за своите изпълнения. Във втори кръг продължиха само трима участници от всеки континент. В следващия кръг от петнадесет представители останаха само пет, като пет от тях заемат трето място, а останалите-второ място. Петимата ученици от петте континента, стигнали до финалната права на състезанието, се считат за победителите от всички страни. Големият победител на състезанието е представителят на Италия, който заслужено зае първото място.

За нас е голяма гордост, че България бе представена изцяло от ученици,изучаващи китайски език в русенското СУ „В.Левски“. Благодарим и на учителите по китайски език, които неуморно подготвят учениците си, и конкретно на г-ца Силвия Ненкова, която придружаваше и окуражаваше момичетата. С такива ученици сме сигурни, че градът ни ще има много поводи за радост и гордост.